PÅ TUR 
 I OSLO
Foto: Marius Dalseg Sætre

Vi i DNT Oslo og Omegn vil vise deg veien ut! Oslo er en by med fantastiske friluftsmuligheter på alle kanter, både i skogen og på fjorden. Her finner du informasjon om hvordan naturområdene rundt Oslo er og hvordan du skal finne veien til og i dem.

HVORDAN SER DET UT I MARKA? 

I Marka er det mye skog med fine vann, flotte utsiktspunkt og stier og grusveier du kan gå på. Her kan du gå fotturer, sykle, gå på ski, bade, fiske og plukke bær. Eller hva med å dra på piknik? Det finnes også flere små hytter som du kan overnatte i og Markastuer (serveringssteder) hvor du kan kjøpe kaffe og noe å spise.

VISSTE DU AT: alle har rett til å bruke naturen, uavhengig av hvem som eier den? Dette gjelder i skogen, ved sjøen og på fjellet, men ikke private hager og jorder/åkere. Dette kalles allemannsretten.
FISKE: Hvis du vil fiske i vannene i Marka, må du kjøpe fiskekort. Dette får du kjøpt på inatur.no og ofa.no. I sjøen (saltvann) er det fritt fiske. 

HVORDAN FINNER DU VEIEN?

TRANSPORT 

Det er ikke lov til å kjøre bil inn i Marka, men det finnes mange parkeringsplasser ved inngangen til Marka hvor du kan starte turen din. Med kollektiv transport finnes mange muligheter. Både T-bane, buss, trikk og tog kan kjøre deg ut i marka. Om sommeren kan du ta båt ut til øyene i fjorden. Her finner du noen forslag til fine turer.Ruter.no og Ruter App viser deg hvordan du skal komme deg fra A til B med kollektivtransport. Du kan også besøke Ruters Kundesenter på Jernbanetorget hvis du har spørsmål om å reise kollektivt i Oslo. 

KART 

På turkartene over Oslomarka er turveiene og stiene tegnet inn. De vanligste kartene heter «Oslo Nordmark» (sommer og vinter), «Oslo Østmark» og «Oslo Vestmark». I Tursentereti Storgata 3 får du kjøpt turkart for hele Norge, også for Oslomarka. Kartene får du også kjøpt i vår nettbutikk dntbutikken.no. På UT.no og Ut App finner du gode digitale kart. Men det er ikke mobildekning alle steder i Marka, og vi anbefaler derfor å bruke papirkart. Du kan eventuelt printe ut kart fra UT.no

SKILT OG MERKING 

Skilt og blå merker på trærne viser veien i Marka. Merkingen gjør det lettere å finne fram og tryggere å gå på tur. Følger du blå merking, er du alltid trygg. Spør noen om veien hvis du er usikker. Du er trolig ikke alene i Marka og du møter kanskje noen som kan hjelpe deg. Rød merking i Marka betyr skiløype. Disse kan gå over myrer og vann, og vi anbefaler å ikke følge rød merking om sommeren. 


NYTTIGE LENKER